Analyse: fossiele beleggingen ABP
project name

Analyse: fossiele beleggingen ABP

Hoe wij met Big Data de energietransitie op een betekenisvolle manier helpen duiden

description

In kader van campagne ABPfossielvrij (zie portfolio) voerden wij voor FossielvrijNL langlopend financieel onderzoek uit naar de beleggingswaarde van investeringen in de grootste fossiele energiebedrijven door pensioenfonds ABP. Die nam in één jaar af van €10.7 miljard (september 2014) naar €5.4 miljard (september 2015), een afname van ~50%. ABP bevestigde onze cijfers en erkende dat niet alleen dalende grondstoffenprijzen, maar ook hun nieuwe duurzaamheidsambities reden zijn voor deze ontwikkeling. Die duurzaamheidsambities zijn geformuleerd naar aanleiding van de door ons gecoördineerde campagne ABPfossielvrij.

Voor onze analyse maakten we intelligent gebruik van Big Data. We combineerden ABP’s gegevens over diens beursgenoteerde beleggingen en converteerbare obligaties met een overzicht van de 200 grootste private fossiele energiebedrijven, gerangschikt naar de CO2-gehaltes van hun bekende fossiele energiereserves.

Contacteer ons voor verdere vragen en volg ons op Twitter, Facebook en Linkedin!

Download de data

 

Onze analyse werd opgepikt door Het Financieele Dagblad.

Ook nieuws- en informatiebron voor de Nederlandse pensioen- en beleggingssector PensioenPro berichtte over ons onderzoek.

Onze analyse kwam ook terecht bij specialistische outlets in het buitenland.