Verduurzaming beleggingsportefeuille ABP pensioenfonds
project name

Verduurzaming beleggingsportefeuille ABP pensioenfonds

Zo draagt Changerism bij aan belangrijke ontwikkelingen in de Nederlandse energietransitie

description

Sinds april 2014 roept campagne ABPfossielvrij het Nederlandse ABP pensioenfonds op zijn beleggingen in kool-, olie-, en gasbedrijven te beëindigen. Met een team van experts coördineerde Changerism de campagne voor onder andere 350.org.

Het narratief dat wij en met de partners ontplooiden is tweeledig. Enerzijds is het moreel verkeerd om als langetermijn belegger te investeren in CO2-intensieve bedrijven omdat zij in belangrijke mate verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde. Anderzijds zijn fossiele investeringen een financieel risico. Om een redelijke kans (80%) te maken gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen, moet ongeveer 80% van de bekende private fossiele energiereserves onder de grond blijven. Klimaatbeleid leidt ertoe dat deze ‘carbon bubble’ klapt en fossiele beleggingen ‘stranded assets’ zullen blijken. De bedrijfswaarde die deze reserves vertegenwoordigen zal dan verdampen (40%-60%) en, in het geval van ABP, daarmee ook een deel van de pensioenen van werknemers in overheids- en onderwijsinstellingen.

Binnen een korte tijd slaagden wij erin ABP, het op vier na grootste pensioenfonds ter wereld, ervan te overtuigen fossiele beleggingen kritisch te laten heroverwegen. In reactie op de campagne committeerde het fonds zich in oktober 2015 aan een CO2-emissiesreductie doelstelling van zijn totale beleggingsportefeuille van 10% in 2016 en 25% in 2020. Ook zal het fonds zich dan teruggetrokken hebben uit 1500 bedrijven die onvoldoende duurzaam presteren en zullen investeringen in duurzame energie opgevoerd zijn naar €5 miljard.

De campagne en heeft veel stof doen opwaaien en het geboekte resultaat wordt inmiddels dikwijls geïnterpreteerd als een belangrijke vooruitgang in de nationale energietransitie.

VPRO's Tegenlicht documentairereeks wijdde een uitzending aan de ABPfossielvrij campagne

VPRO’s Tegenlicht documentairereeks wijdde een uitzending aan de ABPfossielvrij campagne. Klik op de afbeelding om de volledige documentaire te bekijken. De uitzending was op 29 november 2015, één dag voor aanvang van de klimaatconferentie in Parijs.

Contacteer ons voor verdere vragen en volg ons op Twitter, Facebook en Linkedin!

De strategisch opgezette ABPfossielvrij campagne genereerde ontzettend veel (internationale) media aandacht. Onder andere The Guardian schreef over onze projecten.

Naar aanleiding van onze campagne bevroeg onder andere Nieuwsuur het ABP op zijn fossiele beleggingen.

Trouw, maar ook het fonds zelf voerde onderzoek uit naar draagvlak voor onze oproep om uit fossiel te stappen. Daaruit bleek dat de meerderheid een vergroening wilde van ABP's energieportefeuille.

ABP reageerde op onze campagne met nieuwe, flinke emissiereductie doelstellingen. Ook sluit het fonds binnenkort minder duurzame (energie)bedrijven uit van investeringen en wordt er juist meer geinvesteerd in hernieuwbare energie.

Ook de mainstream media (hier afgebeeld: nu.nl) pikt onze campagne op. Zo introduceerden wij zorgen omtrent klimaatverandering en begrippen als de 'carbon bubble' en 'stranded assets' bij het grote publiek. Zie ABPfossielvrij website voor meer mediaberichten.